Пропускане към основното съдържание

XFOIL - Най-използвания код за пресмятане на аеродинамичните характеристики на профили

 XFOIL е интерактивна програма за проектиране и анализ на дозвукови  аеродинамични профили

XFOIL - Най-използваният код за пресмятане на аеродинамичните характеристики на профили

XFOIL е може би най-известният код за пресмятане на аеродинамичните характеристики на профили. Датира от 1986 г. и е разработена за първи път от д-р Марк Дрела, професор по аеродинамика в Масачузетския технологичен институт, като инструмент за проектиране на проекта MIT Daedalus през 1980-те. Допълнително е разработен в сътрудничество с Харолд Янгрен. Той използва метод на панел от висок ред и метод на взаимодействие на вискозно / невисоко взаимодействие за оценка на плъзгане, преход на граничния слой и разделяне.

XFOIL се използва широко в авиационната индустрия и е надежден инструмент.

Като се имат предвид координатите, указващи формата на 2D крило, числата на Рейнолдс и Мах, XFOIL може да изчисли разпределението на налягането върху профила и следователно характеристиките на подемна сила и съпротивление.

Програмата позволява и обратен дизайн - тя може да варира геометрията на аеродинамичния профил, за да се постигнат желаните параметри. 

XFOIL - Най-използваният код за пресмятане на аеродинамичните характеристики на профили

XFOIL позволява на потребителя да извършва вискозен и невискозен анализ на съществуващите аеродинамични профили. Потребителят може да посочи къде ламинарен граничен слой преминава в турбулентен или да накара програмата да предвиди движението на преходната точка с ъгъла на атака. Вискозният анализ може да се използва за прогнозиране на Cl, Cd и Cm точно над Clmax и използва корекция на Karman-Tsien при високи дозвукови въздушни скорости. Програмата позволява на потребителя да симулира отклонение на контролната повърхност, като посочва точката на шарнира и ъгъла на отклонение.

XFOIL - Най-използваният код за пресмятане на аеродинамичните характеристики на профили

XFOIL се състои от колекция от управлявани от меню рутини, които изпълняват различни полезни функции като:

  • Вискозен (или невискозен) анализ на съществуващ профил, позволяващ
  • принудителен или свободен преход
  • преходни балони за разделяне
  • ограничено разделяне на задния ръб
  • повдигане и плъзгане на прогнози точно над CLmax
  • Корекция на сгъстимостта по Karman-Tsien
  • фиксирани или вариращи числа на Рейнолдс и / или Мах
  • Проектиране и препроектиране на аеродинамично крило чрез интерактивна модификация на разпределението на повърхностната скорост, по два метода:
  • Пълно-обратен метод, базиран на формулировка на сложно картографиране
  • Метод Mixed-Inverse, разширение на основния панелен метод на XFOIL
  • Реконструкция на аеродинамично крило чрез интерактивна модификация на геометрични параметри като
  • максимална дебелина и наклон, позиция на върха
  • радиус на атакуващ ръб и дебелина изходящ ръб
  • линия на извиване чрез геометрична спецификация
  • линия на извиване чрез спецификация за промяна на товаренето
  • отклонение на клапата
  • явна геометрия на контура (чрез курсора на екрана)
  • Смесване на аеродинамични профили
  • Писане и четене на координати на аеродинамичен профил и полярни файлове за запис
  • Начертаване на геометрия, разпределение на налягането и множество поляри

XFOIL е написана на FORTRAN под GNU GPL лиценз и може да бъде инсталиран както на Windows така и на Linux.

Линк към официален саит на XFOIL може да намерите тук.

Популярни публикации от този блог

FreeCAD - Вашия личен софтуер за триизмерно моделиране

Създаден за вашите нужди FreeCAD е проектиран да покрие широк спектър от приложения, включително продуктов дизайн, машиностроене и архитектура. Независимо дали сте любител, програмист, опитен CAD потребител, студент или преподавател, с FreeCAD ще се почувствате като у дома си. Свободата да проектирате това, което искате FreeCAD е параметричен 3D софтуеър с отворен код , създаден за проектиране на триизмерни обекти от реалния живот във всякакъв размер. Параметричното моделиране ви позволява лесно да модифицирате своя дизайн, като се върнете в историята на вашия модел и промените параметрите му. Създаден за изграждане на реалния свят FreeCAD е създаден предимно за проектиране на обекти за реалния свят. Всичко, което правите в FreeCAD, използва реални единици, било то микрони, километри, инчове или футове или дори всяка комбинация от единици.  Високоефективни безчеткови двигатели (BLDC) за авиационни апликации проектирани с FreeCAD,  flyelectro.com FreeCAD предлага инструменти за произво

4 добри и безплатни софтуерни решения за изготвяне на файлове за лазерно рязане

Лазерното рязане на материали е процес, който изисква висока точност и прецизност. Затова, изборът на подходящия софтуер за дизайн и рязане е от решаващо значение за успешното изпълнение на проектите. В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите отворени програми за дизайн на лазерно рязане, които можете да използвате. FreeCAD е отворен софтуер за 3D дизайн, който предоставя мощни инструменти за създаване на сложни модели. С помощта на FreeCAD можете да създадете модели за лазерно рязане на материали, като дърво, пластмаса и метал. Също така, софтуерът позволява да използвате различни формати за файлове, като DXF, SVG и други. LibreCAD е безплатен, отворен софтуер за 2D дизайн, който предоставя мощни инструменти за дизайн на лазерно рязане на различни материали. Този софтуер е лесен за използване и предлага възможност за създаване на сложни векторни изображения. LibreCAD е съвместим с множество формати за файлове, като DXF, SVG, PDF и други. Inkscape е отворен софтуер, който пре

Salome-Meca - изчерпателно решение с отворен код

Salome-Meca е комплексно решение с отворен код за провеждане на симулации на механични системи, което включва мощен инструментариум за предварително проектиране, мрежово генериране, решаване на задачи и визуализация на резултатите. Това решение е резултат от сътрудничеството между две европейски организации - EDF и CEA - които имат богат опит в областта на ядрената енергетика и научните изследвания. Salome-Meca е в основата на кода на оригиналното Salome проектиране, което е разработено от CEA и предоставя интегрирана среда за предварително моделиране и симулации в областта на науката и инженеринга. Един от най-големите предимства на Salome-Meca е възможността за решаване на задачи, свързани с термо-механични проблеми, което го прави особено полезен за симулации на поведението на материалите при високи температури и под влияние на механични натоварвания. Salome-Meca е подходящ за използване в различни области, включително машиностроенето, авиацията, космическата промишленост, изследван